Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför gäller inte regeringens kärnkraftslöfte

Publicerad: 28 mars 2011, 07:31

Ett avgörande krav i allianspartiernas energiuppgörelse för två år sedan var att kärnkraftsindustrin skulle stå för alla kostnader vid en eventuell olycka. Nu visar det sig att löfte inte gäller.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Om Sverige drabbas av en kärnkraftsolycka idag skulle det kosta svenska staten mycket. Det löfte om att kärnkraftsindustrin ska stå för kostnaderna, och det beslut som fattats i riksdagen, är nämligen ogiltigt. Det rapporterar Ekot Sveriges Radio på morgonen.

Ringhals kärnkraftverk. Foto: Vattenfall.

För två år sedan gjorde allianspartierna en historisk energiövernskommelse där lagen mot att bygga ny kärnkraft i Sverige togs bort. Att kärnkraftsindustrin skulle stå för alla kostnader vid eventuella olyckor vardå ett avgörande krav från Centerpartiet.  Enligt Ekot var uppfattningen bland många centerpartister att försäkringskostnaderna skulle bli så höga att det aldrig skulle kunna bli lönsamt att bygga any kärnkraft.

Nu visar det sig emellertid att den nya lag som riksdagen röstade igenom i sommras inte gäller. Det beror enligt Ekot på EU:s så kallade Pariskonvenition som säger att EU-stater måste ratificera detta samtidigt. Därför gäller fortfarande de gamla skadeståndskraven på kärnkraftsindustrin, som idag klarar sig undan med att betala maximalt 3,3 miljarder kronor vid en stor olycka. Statens strålskyddsinstitut har tidigare räknat ut att en omfattande kärnkraftsolycka troligen skulle kosta samhället flera hundra miljarder kronor. När kärnkraftsindustrin kan ställas ekonomiskt ansvariga för sin verksamhet är än så länge oklart.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev