Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför går inte elbilar hem hos svenskarna

Publicerad: 7 oktober 2013, 10:53

Det är fem faktorer som hindrar elbilar och laddhybrider från att slå igenom i Sverige.


Ingen av de stödformer som den svenska regeringen har skapat har räckt till för att öka intresset hos köparna. Nedan följer fem punkter till varför elbilar inte går hem hos svenska folket, enligt NyTeknik.

1. För högt pris
En laddhybrid är i dag 50 000-150 000 kronor dyrare att tillverka än en bil med enbart förbränningsmotor. Merkostnaden för en ren elbil är 100 000-200 000.

2. För litet utbud
Hittills har det funnits ett fåtal modeller att välja på. Tre elbilar (från Nissan, Mitsubishi/Citroën/Peugeot och Renault) och tre laddhybrider (GM, Toyota och Volvo). Det kommer dock fler modeller i höst, från etablerade biltillverkare.

3. Osäkert andrahandsvärde
Det som slits fortast på en elbil är det dyraste: batteriet. Dagens batterier förlorar runt 25 procent av sin kapacitet efter tio år.

4. För få laddstolpar
Den första generationen elbilsköpare klarar sig med att ladda långsamt: hemma eller i en motorvärmarstolpe på jobbet eller på en p-plats. Men ska de bli flera behövs fler laddstolpar och snabbladdningsstationer, och de måste fungera. Det duger inte att propparna går när man vill ladda sin bil.

5. För liten kunskap
Generellt är kunskapsnivån om elfordon ganska låg. De flesta har hört talas om dem men inte alltid i positiva termer. Även när priset sjunker, räckvidden ökar, andrahandsvärdet garanteras och antalet laddstolpar byggs ut tar det tid att bryta gamla mönster hos konsumenterna, skriver NyTeknik

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.