Klimat
Därför går utsläppen ner även när konsumtion räknas in
Publicerad: 25 november 2015, 12:18
Även när konsumtionsperspektivet är med har svenska utsläpp gått ner, visar Naturvårdsverket senaste statistik.
Den här artikeln publicerades den 25 november i Miljöaktuellt Idag.
När Naturvårdsverket släppte sina konsumtionsbaserade utsläppssiffror 2013 bidrog inkluderandet av detta perspektiv till en ny bild av våra utsläpp. Siffrorna visade att de svenska utsläppen, med vår konsumtion inräknat, hade ökat med 15 procent mellan 1993 och 2010. Räknade man med export och import gick alltså trenden åt motsatt håll än den officiella statistiken som bland annat rapporteras in till FN:s klimatkonvention.
5841_sv
Klicka på bilden för att zooma in.
När Naturvårdsverket idag släppte färska utsläppssiffror står det klart att utsläppen av växthusgaser i Sverige har minskat med tre procent mellan 2013 och 2014. Och sedan 1990 har utsläppen inom Sverige minskat med 24 procent. Och även då konsumtionsperspektivet räknas med pekar trenden nedåt. För även om utsläppen som sker i andra delar av världen till följd av vår konsumtion har ökat med 50 procent de senaste tjugo åren är de totala utsläppen från svensk konsumtion under perioden nästintill oförändrade. Enligt Hanna Brolinson, handläggare på enheten för luft och klimat på Naturvårdsverket, ökar alltså inte längre våra svenska utsläpp totalt om man räknar in konsumtionsperspektivet.
– Sett till hela den här tidsperioden på tjugo år ligger det ganska jämnt. Nu har det minskat några år. Att utsläppen från konsumtion har minskat beror på flera faktorer, vi importerar mindre av utsläppsintensiva varor och importerar också mindre från länder som har höga utsläpp ber BNP. De länder som vi importerar från har minskat sin utsläppsintensitet. Vi importerar från Kina, som har fått en renare produktion och vi har importerat mindre råolja från Ryssland, säger hon till Miljöaktuellt.
När det gäller utsläppen i Sverige har så gott som alla sektorer minskat sina utsläpp de senaste tjugo åren. Störst minskningar har skett inom uppvärmning av bostäder och lokaler och utsläpp från avfallsdeponier.
– De här minskningarna beror främst på att vi nu använder vårt avfall som bränsle i fjärrvärmeverk, istället för att lägga det på deponi, och att vi värmer våra bostäder med fjärrvärme och el istället för med oljepannor, säger Oskar Larsson, chef för enheten för luft och klimat.
Minskningen av utsläpp under 2014 beror främst på varmt väder, något som minskat behovet av uppvärmning och el.
Läs mer här.
Martina Frisk