Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför godkänner Miljöpartiet Wallenbergs exploatering av skärgården

Publicerad: 31 Oktober 2012, 09:44

”Vi kan inte säga nej”


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Familjen Wallenberg vill bygga 23 fritidshus i orörd skärgårdsnatur i Stockholms skärgård. De har dammat av en gammal byggplan från 1957 som de vill att politikerna i Haninge ger sitt samtycke till.

I måndags röstade
en majoritet av politikerna i kommunstyrelsen för att godkänna planen, eller rättare sagt, inte upphäva den över 50 år gamla planen. Alla partier i fullmäktige utom Centerpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna röstade för att behålla planen.

"För oss är det här inte en miljöfråga utan en juridisk fråga, vi kan inte säga nej", säger Miljöpartiets gruppledare i Haninge, Anna Melker.

Anna Melker hänvisar till förvaltningen som berett ärendet och som kommit fram till att det inte går att upphäva planen. Hon säger också att en sådan byggplan aldrig skulle ha plockats fram och godkänts med dagens lagstiftning.

"Jag kan tycka att
det är olämpligt, men bebyggelsen kommer inte att innebära någon groteskt stor miljöpåverkan. Vi har tryckt på att skydda stranden och bygga slutna avlopp", säger Anna Melker till Miljöaktuellt.

Nu jobbar kommunen
och Lantmäteriet vidare för att skydda strandlinjen från exploatering. De hoppas att familjen Wallenberg följer uppmaningen att inte bygga ända ned till sjön. Ett bygglov kan ges i ett senare skede.

Tomtägarföreningen på
Aspö har överklagat kommunens beslutet.
Tomtägaren Göran Westin säger till tidningen Mitt i att byggplanen bryter mot miljölagstiftningen och han undrar vilken hållhake familjen Wallenberg har på kommunen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.