Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför gör 15 miljoner sopgubbar uppror mot FN:s klimatpolitik

Publicerad: 9 december 2009, 14:25

15 miljoner renhållningsarbetare gör uppror mot FN:s klimatarbete. Deras försörjning hotas av den växande miljöteknikexporten.


Exporten av miljöteknik till u-länderna växer fort. Idag finansierar FN cirka 300 projekt som plockar ut metangaser ur soptippar och ett dussin projekt för att installera sopförbränningsanläggningar.

Projekten är ekonomiskt attraktiva eftersom de tillgodoräknas utsläppskrediter genom FN:s system för CDM (Clean Development mechanism).  Problemet är bara att tekniken hotar att göra 15 miljoner lokala renhållningsarbetare sysslolösa.

– CDM-krediterna är dubbelt olyckliga eftersom de konkurrerar ut fattiga renhållningsarbetare och inte gör något för att minska de lokala luftföroreningarna, säger Neil Tangti från föreningen GAIA. (Global alliance for incinirator alternatives) på ett alternativt klimatmöte i Köpenhamn.

Föreningen GAIA kräver att de fattiga renhållningsarbetarna får ett erkännande för sin insats i klimatarbetet och kräver ett omedelbart stopp för CDM-bidrag till sopförbränningsanläggningar och utvinning av metan ur soptippar.

– Incitamentet i CDM-mekanismen är att öka mängden avfall som går till soptippen. Det är ekonomin i det hela. Men det kommer att öka utsläppen och göra 15 miljoner människor sysslolösa. Vi vill att man tar bort detta incitament, säger Neil Tangti.

Fattiga renhållningsarbetare i Latinamerika och Indien försörjer sig genom att plocka skräp och samla råmaterial på soptippar och längs vägarna och sälja vidare till återanvändning. På så sätt hålls resursslöseriet och klimateffekten nere.

– Vi vill att vårt arbete erkänns som en viktig del av samhällsservicen och som ett bidrag till klimatarbetet, säger renhållningsarbetaren Marcelo Leto från Argentina som deltar på mötet.

Marcelo Leto menar att
de är duktiga på att minska mängden avfall och att de skulle kunna arbeta ännu effektivare om deras arbetsvillkor förbättrades. Men nu hotas deras försörjning av tyska, danska och holländska företag som håller på att ta över avfallsbranschen med hjälp av FN:s klimatkrediter.

Sushila Sabrai företräder 3000 renhållningsarbetare i Bombay. Hon säger att det ännu inte finns några CDM-stödda projekt i hennes distrikt men att det finns planer på att bygga en stor förbränningsanläggning i en annan del av staden.

– Vårt jobb är viktigt. Vi plockar skräp på soptippar och hämtar överbliven råmaterial från fabrikerna för att de ska kunna återanvändas. Det är vårt sätt att hjälpa naturen, säger Sushila Sabrai.

Hennes grupp av renhållningsarbetare har också fått lära sig att kompostera och göra biogas av soporna.

Ungefär hälften av den fattiga världens uppskattningsvis 15 miljoner renhållningsarbetare är organiserade. De är starkast i latinamerikanska länder som Argentina och Brasilien, i Indien finns flera lokala fackföreningar för renhållningsarbetare eller "wastepickers" som de kallas på engelska..

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.