Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför gör klimatförändringen maten dyrare

Publicerad: 9 Maj 2011, 09:40

En ny forskningsrapport visar att klimatförändringarna redan lett till lägre skördar i världen. Något som i sin tur gjort att priserna på mat gått upp.


Amerikanska forskare har studerat hur klimatförändringarna påverkat världens matproduktion och kommit fram till att värmeökningen mellan 1980 och 2008 minskat de globala skördarna av majs och vete med 3,8 respektive 5,5 procent – jämfört med hur stora skördarna skulle se ut utan klimatförändringar.

Resultaten från den nya studien publicerades nyligen i tidskriften Science. Att skördarna minskat har enligt forskarna också bidragit till att priserna för livsmedel ökat mellan 6,4 och 18,9 procent. Skillnaderna i procent här beror enligt Science på hur stor positiv effekt den ökande koldioxidhalten i atmosfären har för grödorna – något som man inte vet med exakthet idag. Men om man räknar med den lägre siffran – 6,4 procent – så har priserna på de fyra stora grödorna ökat med runt 50 miljarder dollar årligen. Enligt studien har veteskördarna över tid minskat mest i Ryssland, Indien och Frankrike till följd av klimatförändringar. Minskade majsskördar på grund av klimatförändringar har slagit hårdast mot Brasilien och Kina. Den Nordamerikanska matproduktionen har emellertid klarat sig relativt bra då området inte haft större temperaturökningar.

Varför minskar då skördarna. Enligt forskarna handlar det inte om bristen på nederbörd. Istället handlar det om att ökade temperaturer kan orsaka troka, förhindra pollinering och leda till en försämrad fotosyntes. Lester Brown är chef över Earth Policy Institute och han kommenterar studiens resultat till The Guardian.
– Jordbruket som det bedrivs idag har utvecklats över 11000 år av relativt stabilt klimat. Men det klimatsystemet finns inte längre, säger han och påpekar att omställning är svårt då vår kunskap om framtiden inte är tillräckligt stor för att driva nya investeringar.
– Så vi kör bara på som vanligt, fortsätter han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.