Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför granskas WWF för redovisningsslarv

Publicerad: 6 november 2009, 08:07

Världsnaturfonden WWF:s ekonomiska redovisning av stiftelser har stora brister. Nu har Länsstyrelsen inlett en granskning.


Ämnen i artikeln:

AffärerEkonomi

WWF har under lång tid haft allvarliga brister i sin ekonomiska redovisning gällande särskilda stiftelser. Det visar en granskning som TV4 Nyheterna har gjort. Bristerna är enligt länsstyrelsen grova och inte av engångskaraktär.
– Det är ingen engångsföreteelse, det är inte obetydliga belopp i de här stiftelserna. På den punkten måste man säga att det här är mycket allvarligt. Det försvårar för allmänheten att följa stiftelsernas verksamhet, och det är mycket besvär för tillsynsmyndigheten, säger Länsstyrelsens stiftelsespecialist Mikael Wiman till TV4 Nyheterna.

Enligt Mikael Wiman har WWF undlåtit att redovisa vad de olika stiftelsernas pengar använts till i årsredovisningarna. I vissa fall finns inga uppgifter om stiftelserna alls med i redovisningen. Av de 23 årsberättelser som Länsstyrelsen, som bevakar WWF, skulle fått in under perioden 2004 till 2007 var det sju stycken som aldrig lämnades in över huvud taget.

WWF skyller på den bank som tagit på sig uppdraget att göra årsredovisningarna.
-Vi har helt förlitat oss på vår underleverantör. Vi har naturligtvis ringt varje år och frågat om de skickat in i tid, de har sagt ja – då har vi litat på dem. Men nu visar det sig att det kan vi inte göra, därför kommer vi inte jobba med dem. Vi kan inte ha det på det här viset, säger kommunikationschef Mariann Eriksson till TV4.

Vad
pengarna använts till har alltså inte redovisats, men enligt WWF har alla pengar gått till naturskyddsprojekt i enlighet med stiftelsernas krav.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerEkonomi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.