tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hamnade vilsen delfin i engelsk flod

Publicerad: 22 augusti 2013, 06:32

(UPPDATERAD) Stora svängningar i tidvattnet kan ha förvirrat delfinen som har tagit sig in i England via Wales.


En delfin har siktats i staden Chester i nordvästra England, berättar The Guardian. Den har simmat upp i floden Dees utlopp i norra Wales och sedan följt floden vidare in i England.
– Delfinen kom troligen hit i jakt på föda. Våra floder mår bättre än på 20 år. Därför har vi sett en ökning av antalet djur, till exempel uttrar och lax, som återvänder till våra vatten, säger en talesperson för den brittiska naturvårdsmyndigheten Environment Agency till The Guardian.

Den sågs först
i Connah’s Quay i Wales i måndags. Sedan uppgavs den ha vänt tillbaka mot havet, men på onsdagen siktades den i Chester, bland annat av en anställd på Environment Agency som arbetade vid floden och tog denna bild.

Delfiner är mer hemma
i Biscayabukten på vid Frankrikes Atlantkust och längre söderut och vandrar sällan så här långt norrut och särskilt inte upp i floder. Stephen Marsh på organisationen British Divers Marine Life Rescue säger till The Guardian att tidvattnet så här års kan vara extra högt respektive lågt, vilket kan ha förvirrat delfinen som är van vid betydligt djupare vatten.
Organisationen håller nu ett vakande öga på delfinen ifall den skull stranda på en sandbank eller få andra problem och behöva hjälp. Nu verkar den dock bara må bra, enligt Stephen Marsh som hoppas att den ska kunna hitta tillbaka till havet själv.

UPPDATERING: Senare på onsdagen strandade, delfinen som nu kallas Davina, på en sandbank och fick hjälpas loss. Sjöräddningssällskapet RNLI förde henne sedan i en gummibåt ut till havs.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev