måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför har bara en svensk köttproducent ställt om till klimatsmart köttproduktion

Publicerad: 8 maj 2012, 09:15

Regeringen hoppas att klimatsmart nötkött ska minska Sveriges utsläpp och har därför låtit Jordbruksverket arbeta fram en klimatmärkning. Men intresset bland Sveriges köttproducenter är minimalt.

Ämnen i artikeln:

JordbrukKött

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Satsningen på klimatmärkt nötkött drivs av Jordbruksverket och förhoppningen är att en klimatsmartare köttproduktion ska minska utsläppen. Intresset bland Sveriges köttproducenter är emellertid minimalt. Klimatmärkningen ställer nämligen 15 tuffa krav som gör produktionen dyrare. Hittills har bara en producent – en gård på Gotland – nappat på att ställa om produktionen.

För att
bli klimatcertifierade måste producenterna bland annat redogöra vilket foder djuren får äta, hushålla med kväve i produktionen och se till att djuren är friska och i rätt ålder då de slaktas. Enligt en klimatexpert som SR Ekot talat med så gör kraven att produktionen blir dyrare för producenterna. Idag finns redan klimatcertifierat griskött, klimatmörkt nötkött har hittills inte gått att köpa.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev