Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför har den globala utsläppsökningen bromsat in

Publicerad: 1 december 2015, 11:30

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:View_of_Beijing.jpg

Kina bidrog till det positiva trendbrottet, skriver Nature.


Ämnen i artikeln:

AffärerKinaNatureNaturvårdsverket

Trots en ökad, global ekonomisk tillväxt steg mängden växthusgaser bara med 0,5 procent under fjolåret. Koldioxidutsläppen mer eller mindre avstannade, vilket kan jämföras med en årlig utsläppsökning på 3-4 procent per år under det första decenniet av 2000-talet.

Enligt nederländska Environmental Assessment Agency (PBL) och Europeiska kommissionens forskningscentrum har utsläppen sjunkit dramatiskt de senaste tre åren.

Dessa uppgifter bekräftas i en rapport som International Energy Agency släppte i mars i år.

– Den goda nyheten är att de riktigt höga tillväxttalen av utsläpp som vi såg före 2012 nu är över, säger forskaren Jos Olivier på PBL.

Främsta orsaken till att utsläppen inte ökar på samma sätt som tidigare är en långsammare ekonomisk tillväxttakt i Kina. Energiintensiteten i det väldiga landet har gått ner och samtidigt använder kineserna i högre grad renare energikällor, framgår det.

Fortfarande är Kinas koldioxidutsläpp dubbelt så höga som exempelvis USA:s, men utsläppen i Kina ökade med endast 0,9 procent under 2014 och kolförbrukningen var i stort sett obefintlig, trots att Kinas ekonomi växte med 7 procent.

”Det är överraskande siffror”, säger en högt uppsatt klimatexpert i Nature-artikeln.

Läs Miljöaktuellts tidigare artikel om den svenska utsläppsstatistiken.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.