Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför har den svenska återvinningen stagnerat

Publicerad: 2 januari 2014, 08:26

Den svenska återvinningen har stagnerat och idag har många EU-länder gått om oss.


SR Ekot berättar idag att den svenska återvinningen, trots regeringens och EU:s mål, har stagnerat. Idag återvinner Sverige mindre än två tredjedelar av de genererade förpackningarna. Samtidigt blir många EU-länder hela tiden bättre på att återvinning och idag har flera länder gått om Sverige.

Åsa Stenmarck är chef  för avfallsgruppen på Svenska miljöinstitutet och hon berättar för SR Ekot varför hon tror att den svenska återvinningen inte ökar.
– Jag tror att den beror på att vi har haft samma system väldigt länge, sen 1994 nästan och att man har nått de konsumenter som man kan nå. Det återstår andra som man kanske måste hitta på andra sätt för att få att börja källsortera, eller källsortera mera.

Det svenska systemet där kommunerna tar hand om en del av avfallet och FTI, Förpacknings och tidningsinsamlingen, tar hand om en del är unikt i världen. SR Ekot har intervjuat Robert Falck som är vd på kommunalägda avfallsbolaget SRV Återvinning och han tycker att det nuvarande systemet är för krångligt och att kommunerna borde ta hela ansvaret för avfallshanteringen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.