Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför har libertarianer all anledning att bry sig om klimatet

Publicerad: 13 juni 2016, 07:14

Olle Torpman, filosofiforskare vid Stockholms universitet.

Tvärtemot vad många tror har libertarianer all anledning att engagera sig i klimatfrågor. Det konstaterar en filosofiforskare i en färsk avhandling.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningKlimatförändringarKlimatpolitikKoldioxidMiljöpolitikVäxthuseffektenVäxthusgaser

Även om libertarianer generellt är emot statliga ingripanden mot klimatförändringar finns flera andra fall där både privatpersoner och regeringar med den ideologin borde sparka bakut.

Det menar Olle Torpman, filosofiforskare vid Stockholms universitet, som nu är färdig med sin avhandling Libertarianism and Climate Change.
– O
m libertarianer ska vara sina ideal trogna måste de ta klimatförändringar på största allvar, säger Olle Torpman till Aktuell Hållbarhet.

Efter att ha studerat klimatetik i fem år är hans uppfattning att det som sagts om att klimatförändringar inte är ett problem inte sällan kommit från libertarianskt håll. Och förslag på åtgärder mot klimatförändringar kommer oftast från icke-libertarianer.
– Förslagen utgår från att vi har skyldigheter mot framtiden, mot fattiga, kanske till och med mot djur och natur. Libertarianer i strikt mening har en människocentrerad syn i vilken bara människor har rättigheter. Så länge vi inte aktivt orsakar rättighetskränkningar för människor finns inget att klaga på för dem.

Men just sådana kränkningar finns det många av i diskussionen om klimatförändringarnas effekter. Stora utsläpp av växthusgaser kan ses som att inkräkta på andra människors territorier utan deras samtycke. Att utvinna klimatrelaterade naturresurser kan också innebära att människors rättigheter kommer i kläm. Och oljeborrning, kolbrytning och skövling av regnskogar kan innebära liknande kränkningar. Enligt Olle Torpman fördömer libertarianismen sådana inskränkningar, eftersom den libertarianska ståndpunkten i allmänhet inte tillåter åtgärder som minskar människors frihet.
– I min avhandling har jag kommit fram till att libertarianism inte kan ge något stöd för en passiv eller bromsande hållning i klimatfrågan, snarare tvärtom. Kanske är det till och med så att libertarianismen mer än andra ståndpunkter kräver att vi var och en drastiskt minskar våra utsläpp och vårt resursanvändande, säger Olle Torpman.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev