Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 2 December 2011, 09:01
Det har satsats hårt på ”företagskluster” i Sverige. Ny forskning visar emellertid att de flesta företag inte känner sig ha substantiell nytta av några klustermekanismer.
Nästa vecka släpps en ny forskningsrapport om miljöteknikbolagens förutsättningar – "Miljöteknikföretagen behöver en ny medicinering". 100 bolag har djupintervjuats – ungefär en tredjedel av dem i Sverige. Redan idag kan M-teknik avslöja några av rapportens viktigaste slutsatser.
Studien bekräftar föreställningen att miljöteknik är mycket bra på sin teknik, men har svårt att utveckla växande affärer – särskilt svårt har företagen med internationell marknadsföring. En annan slutsats är att forskningen och utbildningen på universiteten inte ger någto stöd för entreprenörerna i kommersialiseringsprocessen. Slutligen konstaterar man att det finns gott om riskkapital till miljötekniksektorn, i varje fall globalt, men att företagen har en bristande förmåga att marknadsföra sig mot finansiärer – inklusive EU-fonder.
En av de intressantaste slutsatserna i rapporten är emellertid den om företagskluster. I Sverige har ett stort politiskt gjorts för att försöka skapa företagskluster. Studien visar emellertid att de flesta företag inte känner sig hemma i bilden att de skulle ingå i ett kluster – eller att de skulle ha substantiell nytt av klustermekanismer.
I forskningsrapporten "Miljötekikföretagen behöver ny medicinering" har 100 miljöteknikföretag i Sverige, Estland och Lettland djupintervjuats inom ramen för projektet Global Vision. Porjektet är delfinansierat av EU och drivs av forskargruppen PRIME Research vid Örebro universitet i samarbete med Tallinn University of Technology och Riga Planning Region. Forskningsrapporten presenteras i sin helhet onsdagen den 7 december.
Jon Rohne