Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hinner inte Skogsstyrelsen utföra sitt jobb

Publicerad: 19 augusti 2010, 10:58

Antalet avverkningsanmälningar har skjutit i höjden och Skogsstyrelsen hinner inte granska dem inom de sex veckor de har på sig. Stora naturvärden riskerar därmed att gå förlorade.

Ämnen i artikeln:

Skog

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Då en skogsägare lämnat in en ansökan om att få avverka en skog har Skogsstyrelsen sex veckor på sig att kontrollera områdets naturvärden och se om avverkning kan godkännas. Under sommaren har antalet avverkningsanmälningar skjutit i höjden. Folkbladet rapporterar att Skogsstyrelsen i Östergötland fått in 2964 anmälningar vilket är fyra gånger så många som för två år sedan. Detta har gjort att myndigheten inte hinner med att kontrollera alla anmälningar
– Det här är den värsta sommaren vi upplevt, och vi hinner inte med allt vi borde, säger naturvårdaren Ulf Kleist vid Skogsstyrelsen i Östergötland till Folkbladet.

Resultatet blir att stora naturvärden i Sverige riskerar att försvinna. Skogsstyrelsens granskning av avverkningsanmälningar handlar bland annat om enskilda värdefulla träd men också om hela områden med höga naturvärden. När Skogsstyrelsen inte hinner granska en anmälning inom sex veckor godkänns den automatiskt och skogsägaren kan starta avverkningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev