Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hittar du inte insektssnacks i din butik

Publicerad: 16 oktober 2015, 04:29

Upprördheten över svenska städers försäljningsstopp för insektsmat har nu nått ledarsidorna.


I en ledare från den 24 september på Blekinge Läns Tidning upprörs den politiska redaktören Erik Hultgren över hur svensk byråkrati sätter käppar i hjulen för försäljning av insekter som mat.

"Mer insekter skulle kunna vara både klimatsmart och hälsosamt, helt enkelt. Precis som med sushi kommer den inledande avsmaken (Rå fisk? Aldrig!) troligen försvinna om det väl blir vanligt." skriver Hultgren.

Han skriver att företag som Hakuna Mat i Göteborg och Qvicket i Stockholm, som Miljöaktuellt skrivit om tidigare, tvingats sluta med sin försäljning efter att miljöförvaltningarna i städerna satt stopp. Insekter är nämligen inte är godkända som livsmedel i Sverige.

I ledaren lyfts att FN listat ätbara insekter som en av lösningarna på klimathotet och att de är en proteinrik näringskälla i majoriteten av världens länder.

Erik Hultgren tycker också att det är pinsamt att Stockholms stad gett ut en kokbok där insekter beskrivs som framtidens mat. "I den svenska byråkratin vet den ena handen inte vad den andra gör."

BLT:s ledarsida beskrivs som borgerlig.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.