Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hotar Skatteverket Sveriges klimatmål

Publicerad: 12 december 2012, 13:04

Skatteverket låter inte företag dra av utgifter för klimatkompensation utan ser istället åtgärden som en ”gåva”. Skatteverkets tolkning hotar Sveriges klimatmål, hävdar nu en grupp debattörer.


Det är på Svenska Dagbladet Opinion som ett antal företrädare för näringslivet – Johan Ununger, Pär Larshans, Anna Denell och Birgit Flening – hävdar att Skatteverkets tolkning av klimatkompensationer är ett hot mot de svenska klimatmålen.

Skatteverket har flera gånger avslagit företags försök att dra av klimatkompensation som en kostnad för verksamheten. Något som upprört många och som Miljöaktuellt tidigare skrivit om. Finansminister Anders Borg har inte gett Skatteverket rätt i sin bedömning, men har däremot snarast valt att inte ta ställning i frågan. Debattörerna på SvD anser att "Skatteverkets beslut vittnar om att de saknar kunskap om klimatkompensation". Man påpekar också att det står klart att varken FN, dess medlemsstater eller den svenska Energimyndigheten klassar marknaden med utsläppsrätter – som genom en stor del av klimatkompensationen sker – som gåvor.

Man skriver också att "Om Skatteverket inte medger avdrag för klimatkompensation upplevs det som att staten, trots allt, inte önskar ett klimatengagemang bortom lagens krav."

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.