Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför hotar vargavinter Europa

Publicerad: 4 juni 2015, 10:43

Plötslig avkylning riskerar att drabba stora delar av kontinenten till följd av störningar i den nordatlantiska havscirkulationen och Golfströmmen.


Det här visar en ny studie publicerad i Quaternary Science Reviews.

Forskarna har kikat på den drastiska klimatutvecklingen i Nordatlanten för omkring 120 000 år sedan och menar att händelserna är jämförbara med ett scenario för ett framtida varmare klimat.

Då, före den senaste istiden, låg temperaturerna högre än i dag och det kunde orsaka plötsliga förändringar i klimatet. De studier som gjorts på fossila växter och insekter, bevarade i geologiska avlagringar i norra Finland, visar att temperaturen sjönk med 2-4 grader celsius, och att den låga temperaturen höll i sig 500-1000 år.

– Detta kan ha framkallats av att smältvatten från den grönländska inlandsisen orsakat störningar i den nordatlantiska havscirkulationen. Även om den exakta mekanismen bakom den plötsliga avkylningen är oklar, påvisar studien risken för plötsliga och storskaliga förändringar i klimatet omkring Nordatlanten under en fortsatt global uppvärmning, säger Karin Helmens vid Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet.

Läs också: Rubbade Atlantströmmar oroar forskare.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.