Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hotas vårt viktigaste livsmedel

Publicerad: 28 april 2016, 05:07

Foto: Anders Hellberg

Ny utredning visar att Sverige står inför stora utmaningar, och att åtgärder måste sättas in snabbt.


Ämnen i artikeln:

Sven-erik Bucht

Parasitutbrotten i Östersund och Skellefteå 2010/2011, där tiotusentals människor blev infekterade och drabbades av allt från diarré till illamående, visade på hur sårbara dricksvattensystemen i landet kan vara och hur viktigt det är att både kunna förebygga och hantera sådana händelser. Det här var delvis bakgrunden till att den dåvarande alliansregeringen sommaren 2013 tillsatte en utredning tänkt att identifiera både nuvarande och potentiella utmaningar vad gäller den svenska dricksvattenförsörjningen.

Den så kallade Dricksvattenutredningen har sedan dess presenterat ett antal delbetänkanden, och i veckan överlämnade utredaren Gunnar Holmgren också slutbetänkandet, en rapport på över 1 000 sidor, till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

På en pressträff i samband med överlämnandet förklarade Gunnar Holmgren att vi i Sverige på allvar behöver oroa oss för klimatförändringarna. Effekterna för Sverige är nämligen tydliga.

– Där det är blött kommer det bli blötare. Där det är torrt kommer det bli ännu torrare, sammanfattade Gunnar Holmgren.

I utredningen framgår hur detta skulle kunna slå mot den svenska dricksvattenförsörjningen. Ett exempel är de extrema regnen.

”Extremregn, som väntas öka i frekvens och intensitet, utgör ett hot mot dricksvattenförsörjningen genom att mikroorganismer, kemiska ämnen och föreningar kan sköljas ut i vattentäkterna, som då riskerar att bli förorenade. Svenska vattenverk är inte byggda för att rena starkt förorenade råvatten. Extremregn inträffar redan i nuläget på olika håll i landet och det är inte en fråga om det kommer att inträffa, utan när.”

Ett annat exempel är att vattentillgången på sina håll i stället kommer att minska, något som vi sett nyligen då tankbilar med vatten fått åka från fastlandet över till Öland efter att ön drabbats av torka. I rapporten går att läsa:

”De delar av landet som riskerar att oftare än i dag få låga grundvattennivåer och låga vattenflöden är främst Kalmar, Blekinge och Gotlands län. Den vattenbrist som uppträder på sina håll kan genom samlade effekter av klimatförändringar och ökad konkurrens om tillgängligt vattnet komma att accentueras ytterligare.”

Men det finns mycket som kan göras för att säkra en trygg dricksvattenförsörjning framöver, och utredningen kommer med flera nya förslag. Bland annat konstateras att ungefär 30 procent av vattentäkterna runt om i Sverige i dag har ett äldre skydd eller inget skydd alls, och ett av förslagen handlar därför om att vattenskyddsområden bör bli obligatoriskt för alla större allmänna vattentäkter.

Ett annat förslag som utredningen lyfter fram handlar om att mellankommunal samverkan behöver öka och utvecklas, vilket skulle ge fördelar ekonomiskt, tekniskt och kompetensmässigt. Samtidigt bör också det statliga samordningsarbetet förbättras, något som föreslås ske genom att ett nationellt dricksvattenråd och ett kunskapscentrum för dricksvattenfrågor inrättas vid Livsmedelsverket, detta för att bland annat öka stödet till just landets kommuner.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) välkomnar utredningen, som nu ska ut på remiss, och han förklarade under pressträffen:

– Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. När regeringen tillträdde 2014 så aviserade vi i regeringsförklaringen att vi kommer att genomföra ett flertal förebyggande åtgärder för att skydda våra värdefulla dricksvattentäkter. Utredningen är ett viktigt underlag i det arbetet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Sven-erik Bucht

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.