Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför hyllar Greenpeace nordiska teknikbolag

Publicerad: 27 oktober 2010, 06:54

Två nordiska mobiljättar toppar Greenpeace miljöranking. Men det finns globala giganter som backar också. Teknik360 har hela listan.


Nordiska mobiljättarna Nokia och Sony Ericsson toppar organisationen Greenpeaces lista över världens mest miljömedvetna teknikbolag.

Rapporten Guide to Greener Electronics framhåller att de båda mobilbolagen framför allt är duktiga gällande reducering av giftiga kemikalier. De hyllas också för att använda en stor andel förnyelsebar energi i sin produktion.

Nokia har som mål att hälften av bolagets energibehov ska mättas av el från förnyelsebara källor i år. Drygt 30 procent av Sony Ericssons energi är från gröna källor, framhåller rapporten.

Greenpeace är dock långt från nöjda med branschen som helhet. Gapet växer mellan de företag som verkligen gör något och de som bara lovar att de ska göra något. Exempelvis så backar Microsoft och Toshiba i rankingen efter att ha brutit mot tidigare löften om att fasa ut en rad kemikalier.
– Toshiba sviker sina löften om att utfasa PVC och bromerade flamskyddsmedel och är ett exempel på hur snabbt man blir omsprungen i den här branschen. Toshiba har visat att om man står stilla på en konkurrensutsatt marknad hamnar man verkligen på efterkälken, säger Erik Albertsen, Greenpeace sakkunnige inom miljögifter.

Microsoft
har tidigare lovat sina kunder att giftiga ämnen skulle vara
utfasade till slutet av 2010, men har nu flyttat sin deadline till 2012.

Listans raket är holländska Philips, Europas största elektronikproducent. De är först i världen med att sälja en TV helt utan PVC-plast och bromerade flamskyddsmedel.
– Många människor har ringt och frågat vilken TV de ska välja om de vill undvika vissa giftiga kemikalier. Nu är det möjligt att ge dem ett svar eftersom Philips har utvecklat en TV helt utan dessa hormonpåverkande och cancerframkallande ämnen, kommenterar organisationens kampanjchef Patrik Eriksson.

Ranking (poäng)
1. Nokia (7.5)
2. Sony Ericsson (6.9)
3. Philips (5.5)
4. HP (5.5)
5. Samsung (5.3)

6. Motorola (5.1)
7. Panasonic (5.1)
8. Sony (5.1)
9. Apple (4.9)
10. Dell (4.9)

11. Sharp (4.7)
12. Acer (4.1)
13. Fujitsu (3.9)
14. LG Electronics (3.5)
15. Lenovo (3.5)

16. Toshiba (2.3)
17. Microsoft (1.9)
18. Nintendo (1.8)

Källa: Greenpeaces Guide to Greener Electronics

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News