Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan allemansrätten komma att begränsas

Publicerad: 17 Juni 2011, 07:04

Naturvårdsverket är initiativtagare till en ny bred utredning om allemansrätten.


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

I en ny utredning vill Naturvårdsverket utreda om allemansrätten kan begränsas för kommersialla aktörer. Enligt myndigheten har samhällsutvecklingen gjort att kommersiella intressen som bärplockning och turism skapat nya förhållanden.
– Nu känner Naturvårdsverket ett stort behov av att kontrollera vad som händer när det gäller allemansrätten, så det är en bred utredning om allemansrätten idag som är vårt uppdrag, säger utredaren Klas Sandell, professor i kulturgeografi, Sveriges Radio.

Idag slår den svenska grundlagen fast att alla ska tillgång till naturen enligt allemansrätten. Exakt vad allemansrätten innebär finns emellertid inte reglerat i någon lag. Samhällsutvecklingen har enligt Naturvårdsverket gjort det allt vanligare med konflikter mellan markägare och kommersiella intressen – som bärplockare, ridskolor och annan turism.

Som Miljöaktuellt tidigare skrivit om har LRF, som representerar markägarna, redan tidigare i utspel hävdat att kommersiella intressen borde undantas från allemansrätten. På Svenskt Friluftsliv tycker man emellertid att en begränsning av allemansrätten är helt fel väg att gå.
– Ja, om det förslag som LRF förde fram skulle gå igenom, mot förmodan får man tillägga, så skulle det lägga en död hand över utvecklingen, både av naturturismen och våra organisationers verksamhet, säger ordförande Stefan Nyström till Sveriges Radio.

Naturvårdsverkets utredning ska vara klar i november i år.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.