tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan din blogg bromsa din karriär

Publicerad: 13 mars 2010, 07:18

Företagen gör allt oftare sökningar på Google och i sociala medier då de rekryterar. Din blogg kan vara en bromskloss i din karriärutveckling.


Johan Treschow, analysansvarig på Stockholms Handelskammare, berättar att arbetsgivare allt oftare använder google och sociala medier som en del av rekrtyeringen.

Företagen gör allt oftare sökningar på internet och i sociala medier innan de anställer någon. Vad beror det på?
 
– Delvis är det en generationsfråga. De yngre googlar ett namn så fort de får det presenterat för sig, bara för att kolla vem det är.

– Allt fler tar till sig de sociala medierna och vet hur de fungerar. Och sökverktygen blir allt bättre.

– Dessutom är bakgrundskollar inte anmärkningsvärda längre. För två år sedan uppfattades det som en integritetskränkning.

Vad letar arbetsgivaren efter?

– Fel och brister i informationen som de fått av den sökande. Hälften av personalcheferna har varit med om att en kandidat ljugit så grovt att rekryteringsprocessen avbrutits.

– Man vill också få andra vinklar och få en riktigare bild av den sökan-de. Felrekryteringar kostar massor.

Sökande som har en egen blogg har svårare att få jobbet. Varför?

– Ofta är arbetsgivaren rädd för att personen har bloggen för att uttrycka extrema åsikter som i förlängningen kan skada företagets image, till exempel att personen är främlingsfientlig eller har ett dåligt genusperspektiv.

– Men även det är nog en generationsfråga. Om man inte är extrem i sina åsikter kan det vara ett bevis för en intelligent och analytisk ådra som borde vara till fördel.

Karin Myrén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev