Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan dina friluftskläder innehålla ”tickande miljöbomb”

Publicerad: 25 januari 2016, 11:48

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Telemark_position_skiing_apex.JPG

Nio av tio friluftsplagg innehöll de miljöskadliga ämnena och i ett fall var försäljning olaglig.


Ämnen i artikeln:

AffärerEuGreenpeaceGreentech

När miljöorganisationen Greenpeace gjorde stickprover av friluftskläder världen över upptäcktes att Haglöfs friluftskängor, till försäljning i en butik i Oslo, innehöll 18 gånger högre nivåer av fluorkarbonen PFOA än vad som är tillåtet i Norge.
– Det här är en tickande miljöbomb. Dessa kemikalier bryts inte ner i naturen, de blir kvar mycket länge i kretsloppet och kan skada vårt hormon- och immunsystem, reproduktionen, och bidra till cancer. Företagen måste skärpa sig, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.
Totalt testades 40 friluftsprodukter för förekomsten av gruppen fluorkarboner, PFAS. Produkterna köptes i 19 länder. Resultatet: nio av tio produkter innehöll PFAS.
Just i fallet med kängan i Oslo har Greenpeace anmält nivåerna till norska miljödirektoratet men landet är också det enda som har gränsvärden för försäljning av produkter med PFOA. Elva av de testade produkterna innehöll PFOA-nivåer över Norges tillåtna värden. Organisationen lyfter även fram att Sverige inte har infört förbud eller gränsvärden för andra fluorkarboner än PFOS men att nya regler är på väg inom EU.

Läs hela rapporten här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News