Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan du ha bisfenol A i dricksvattnet

Publicerad: 15 december 2011, 09:57

Det hormonstörande ämnet bisfenol A förbjöds redan i våras i nappflaskor. Samtidigt blir det allt vanligare att ämnet används vid stambyten av dricksvattenledningar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I senaste nummret av magasinet Miljöaktuellt skriver vi om hälsoriskerna med så kallad relining eller rörfodring – då man genomför stambyten av dricksvattenledningar i fastigheter genom att fodra rören med epoxiplast. Metoden är billigare än traditionella stambyten där man byter ut rören helt. Problemet är att man med metoden avsitkligt tillför det hormonstörande ämnet bisfenol A till dricksvattenledningar. Bisfenol A utvecklades ursprungligen som en aktiv substans i p-piller.

Efter Miljöaktuellts
artikel går nu branschorganisationen Svenskt Vatten ut med ett pressmeddelande där man avråder fastighetsägare från att använda rörfodring.
– Eftersom hälsoriskerna med att belägga dricksvattenledningar med epoxiplast inte är tillräckligt kartlagda avråder Svenskt Vatten från att använda sådana renoveringsmetoder, säger Johanna Lindgren som är branschföreträdare på Svenskt Vatten.

Johanna Lindgren påminner om att Svenskt Vattens medlemmar ansvarar för vattenkvaliteten fram till förbindelsepunkten till fastigheten. Därefter är det fastighetsägarens ansvar.
– Vattentjänstföretagen är ansvariga för dricksvattnets kvalitet ända fram till konsumenten, men har inte kontroll över vilket material som dricksvattnet kommer i kontakt med i fastigheterna. Det är därför en stor brist att det inte finns någon myndighet i Sverige som är ansvarig för bedömning och godkännande av material i kontakt med dricksvatten, säger hon.

Många stora aktörer i bygg- och fastighetsbranschen avråder från rörfodring. Skanska genomför till exempel inte rörfodring och HSB rekommenderar sina medlemmar att använda försiktighetsprincipen och avstå från att använda bisfenol A i dricksvattenledningar.

Är du osäker på hur din bostad är stambytt? Här är aktöreran som genomför rörfodring och är medlemmar i branschföreningen relining i fastigheter, Brif:

- Aarsleff Rörteknik
- Dakki
- CPS Östergötlands län
- Götalands relining
- HWQ
- Ibid rörteknik
- Puls-Isab
- Nordic relining
- OP rörteknik och anläggning
- Proline
- Prodema
- Sacpro
- Svensk rörinfodring
- S-Pipe – Svensk stamrenovering i Falun

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev