Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan maneter vara det största miljöhotet

Publicerad: 13 juni 2011, 08:47

Den kraftiga ökningen av antalet maneter i haven kan leda till en ekologisk katastrof, varnar forskare.


Ämnen i artikeln:

Hav

Den dramatiska ökningen av antalet maneter i världens hav har länge ansetts bero på höjda vattentemperaturer, överfiskning och jordbrukets övergödande effekter på haven. Nu avslöjar forskare från Virginia Institute of Marine Science att manetexplosionen i haven har en skrämmande sidoeffekt – nämligen att maneterna pumpar in så mycket koldioxid att haven omöjligt kan hantera mängderna. Detta berättar The Guardian.

Haven är fulla av marina bakterier som vanligtvis hanterar koldioxid, kväve, fosfor och andra kemikalier från döda fiskar och återför dessa ämnen till näringskedjan. Problemet med just maneter är att de producerar stora mängder koldioxid när de dör, mer koldioxid än vad de marina bakterierna kan absorbera.

Koldioxidmängderna i haven är redan höjda av människans utsläpp och detta har lett till att haven för första gången på 600 miljoner år blivit surare. Exposionen av antalet maneter i haven kan i sin tur förvärra de här effekterna. I ett "värsta scenario" varnar forskarna för att manetökningen i slutändan kan leda till att de marina ekosystemen slås ut helt och att haven blir försurade "ödemarker".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.