Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan övergödningen ge dig Parkinson

Publicerad: 10 mars 2011, 09:10

Ny forskning styrker nu teorin att cyanobakterier kan vara förknippade med Parkinson, ALS och andra neurologiska sjukdomar.


Ämnen i artikeln:

Övergödning

Nyligen har forskning visat att vanliga cyanobakterier, som framförallt finns i söt- och bräckt vatten, kan producera den ovanliga neurotoxiska amonosyran BMAA. Oskar Karlson har i en avhandling vid Uppsala universitet visat att nervgiftet BMAA tas upp i hjärnan hos unga möss som exponeras för giftet.

Cyanobakterier kan föröka sig kraftigt vid så kallad algblomning och kan samlas i grötig massa längs med kuster och stränder. Resultaten i Oskar Karlsons avhandling styrker teorin att cyanobakterier kan vara kopplade till flera neurologiska sjukdomar hos människan som till exempel Parkinson och ALS.

Enligt
Oskar Karlsson hävdar att den så kallade blodhjärnbarriären hämmar upptaget av BMAA i vuxna djur, men att detta inte gäller för foster och unga djur. Oskar Karlsson visar att också kortvarig exponering för BMAA under hjärnans tidiga utveckling kan få konsekvenser för djurets funktion i vuxen ålder.
– Toxinet passerade över moderkakan och togs upp i musfostrets hjärna, men för att kunna göra en korrekt riskbedömning av BMAA:s effekter på människors utveckling och hälsa behövs fler studier med lägre doser under längre tid, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Övergödning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.