Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Därför kan regeringen inte godkänna brunkolsaffären”

Publicerad: 13 juni 2016, 03:59

DEBATT Allt talar för att detta kan bli en ny Nuon-affär som kommer förfölja regeringen under lång tid framöver, skriver Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.


Ämnen i artikeln:

VattenfallAnnika JacobsonMagnus HallGreenpeaceEPH

Svenska folkets eget energibolag, Vattenfall, har sitt huvudkontor i Solna utanför Stockholm, mitt emot det nya jättebygget Mall of Scandinavia. Fastigheten som Vattenfall sitter i har belönats av EU med Green Building Award. Den är klassad som Miljöbyggnad Guld och är även Svanenmärkt.

I april hölls en presskonferens här och vd Magnus Hall berättade då att Vattenfall hittat en köpare till bolagets tyska brunkolsverksamhet. Det handlar om det tjeckiska energibolaget EPH och dess finansiella partner PPF Investments.

Magnus Hall beskrev EPH som ”a very good owner”.

Efter att det blev känt vilka som var intresserade av att ta över brunkolsverksamheten gjorde Greenpeace i Sverige, Tyskland och Tjeckien en gemensam granskning av bolagen. I slutet av maj publicerade vi rapporten Hel och ren – Uppfyller EPH Sveriges och Vattenfalls etiska krav? (pdf).

Interquick Ltd Office in Cyprus

Foto: Stephen Nugent / Greenpeace

Byggnaden på bilden ovan, som vi besökte under granskningen, ligger i Nicosia på Cypern. Här är ägarna till EPH registrerade. Det handlar dock inte om hela huset, utan adressen går till lägenhet 102 som hyrs av Interquick, ett företag som sysslar med skatteplanering och bolagsregistrering.

Vår granskning visar att både EPH och PPF Investments kan kopplas till olika brevlådeföretag i skatteparadis. Men det här är långt ifrån det enda vi hittade. Exempelvis saknar bolagen alla former av policyer och redovisningar i miljö- och hållbarhetsfrågor. PPF Investments saknar till och med en offentlig årsredovisning.

Det här är bolag som nu eftersträvar en ökad användning av kolkraft i Europa. Och som har en historia av att ha tagit ut stora vinster ur sina dotterbolag som i sin tur fått dra ner på viktigt miljöarbete, som återställandet av mark vid sina brunkolsdagbrott.

EPH har de senaste åren också förekommit i en rad polisutredningar som handlar om korruption och skattebrott. En av de mer bisarra sakerna vi hittade i vår granskning var kring misstänkta oegentligheter för några år sedan, i samband med köpet av det tyska energibolaget Mibrag. Flera av de inblandade förlorade då plötsligt minnet, och polisutredningen fick läggas ned i brist på bevis.

Vid ett annat tillfälle genomfördes husrannsakan hos tre tjeckiska energibolag som misstänktes för kartellbildning. Ett av dessa var EPH, men vid husrannsakan var samtliga datorer helt nya och saknade innehåll. Och när de gamla datorerna till sist kom fram hade de raderats på all information.

Det här är alltså det bolag som Vattenfalls vd Magnus Hall kallar för “a very good owner”, och som den svenska regeringen överväger att överlåta en av Europas mest miljö- och klimatskadliga verksamheter till.

Greenpeace granskning visar att EPH och PPF Investments inte ens har de mest grundläggande komponenterna för hållbart företagande på plats. Att en affär med detta bolag skulle accepteras av regeringen borde därmed vara uteslutet.

Skulle regeringen mot all förmodan ändå ge klartecken till en försäljning talar allt för att detta blir en ny Nuon-affär som kommer att förfölja regeringspartierna – och även de riksdagspartier som inte motsätter sig en affär – under många år framöver.

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige

.

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.