Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan rödingar få näringstillskott

Publicerad: 1 februari 2012, 08:59

Efter sjuttio år har medelvikten minskat till en fjärdedel, och svälttrenden i rödingvärlden håller i sig.


Forskare vid Uppsala universitet har följt rödingen i 70 år på ett tiotal olika platser. Innan vattenkraften byggdes ut vägde en röding 250 g och mätte 35 centimeter. På samma plats väger rödingarna idag 70 gram på knappa 15 centimeter.
‒ Fisken förlorar i kondition och i storlek efter vattenreglering, det har man känt till ända sedan 50-talet, men vad man inte kände till var att denna process fortsätter hela tiden utan ände, säger professor Göran Milbrink till Vetenskapsradion.

Forskarna tror att storleksminskningen beror på att vattenregleringen utarmar stränderna på näringsämnen. Genom att tillsätta små mängder av fosfor och kväve i vattnet har rödingen snabbt återhämtat sig.

Vattenregleringsföretagen är intresserade av att införa rutiner för dessa näringstillskott, men att de i så fall måste skrivas in i regelboken som reglerar kompensation av vattenkraftens miljöpåverkan, rapporterar Vetenskapsradion.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.