Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan sillgrisslorna ha drabbats av storskalig svält

Publicerad: 19 september 2011, 07:24

Nu finns det ovanligt gott om sillgrisslor längs den svenska västkusten. Men många har hittats döda.


Ämnen i artikeln:

Hav

Sveriges Ornitologiska Förening, SOF, berättar att de döda sillgrisslor som påträffats inte visat några spår av olja. Istället verkade de snarast ha dött av svält, då fåglarna varit mycket magra. Enligt SOF tyder mycket på att sillgrisslorna tillör den norska populationen och att de av någon anledning flyttat till den svenska västkusten.

Exakt vad dödligheten hos sillgrisslorna beror på är man inte säker på. Men SOF har teorier – en är att det kan bero på hårt fisketryck på så kallad industrifisk. En annan teori är att det kan bero på klimatförändringar som inneburit att planktonarter förskjutit sin förekomst norrut i takt med att ytvattnet i Nordsjön blivit varmare. Då skulle småfisken som är många sjöfåglars näringskälla ha minskat kring sjöfåglarnas vanliga häckningsplatser vid de norra delarna av brittiska öarna och den norska kusten.

SOF berättar att det till och från rapporteras om alkor från brittiska och norska häckningsplatser visat på dålig häckningsframgång på grund av svält. Detsamma skulle kunn gälla för de sillgrisslor som nu setts vid den svenska västkusten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.