Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan Sverige tvingas importera sopor i årtionden

Publicerad: 7 Juni 2012, 07:40

I Sverige råder det idag brist på sopor. Änså fortsätter landets fjärrvärmeverk att bygga anläggningar för avfallsförbränning.


Det är SR Ekot som rapporterar om hur svenska fjärrvärmeverk fortsätter investera tungt – flera miljarder kronor – i nya anläggningar för avfallsförbränning. Detta trots att det redan idag är brist på avfall till förbränning. Detta kan leda till att Sverige kommer att tvingas imortera sopor i flera decennier framåt.

Enligt SR Ekot finns idag ett 30-tal anläggningar som eldar 5,5 miljoner hushållsavfall varje år. Om alla planerade nya anläggningar byggs kommer Sverige inom några år att kunna öka sin kapacitet med ytterligare 30 procent.
– Vi har en överkapacitet och det finns energiföretag som planerar för ytterligare kapacitet. Varför gör man det? Jo, det måste ha att göra med att man ser avfallet som ett intressant bränsle. Inte i första hand det avfall som finns i Sverige, utan det avfall som finns i andra länder. Det är bakgrunden, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist till SR Ekot.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.