tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kan vi få ännu kallare vintrar i Europa

Publicerad: 6 april 2011, 07:52

Forskare har upptäckt 7500 kubik-kilometer sötvatten som har samlats upp i Ishavet. När det flödar ut i Atlanten kan det komma att påverka golfströmmen.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Tycker du att vintern varit lång och kall? Nu visar det sig att de kalla vintrarna kan fortsätta, och kanske bli ännu kallare. Forskare har nämligen hittat en stor ansamling av sötvatten som kan komma att påverka den värmande golfströmmen.

Den hastiga
uppvärmningen av Arktis har skapat en snabbt ökande pool av färskvatten i Ishavet, berättar tidningen New Scientist. Enligt mätningar uppgår sötvattenmängden till ofantliga 7500 kubikkilometer, som så småningom kommer att spolas ut i Atlanten och i värsta fall sakta ner Golfströmmen och därmed skapa kallare vintrar i Europa.

En av forskarna som spårat och mätt uppsamlingen av sötvatten i Ishavet är Laura de Steur från det holländska Kungliga Havsforskningsinstitutet. Hon berättar för New Scientist att det mesta av sötvattnet som samlats i Ishavet kommer från smältande permafrost och en ökad nederbörd, som skapat större flöden i de Sibiriska floderna.

Saltavvikelser
Ishavet sker regelbundet och de inträffar då starka vindar cirkulerar i Arktis och hindrar vattnets flöden söderut. Förr eller senare avtar vindarna och då spolar sötvattnet ner i Atlanten mellan Grönland och Europa. Forskare menar att den senaste tidens ökande avsmältning från istäckena i Arktis kan komma att öka ansamlingen av sötvatten ytterligare, och därmed också skapa större konsekvenser då sötvattnet möter golfströmmen.

Laura de Steur säger till New Scientist att konsekvenerna kan bli betydligt mer dramatiska idag än i det det förflutna – tack vare klimatförändringen och uppvärmningen.
– Havsisen smälter snabbare. Den är tunnare och mer rörlig, och kan därmed lämna Arktis snabbare. Dessutom kommer mer av isen att nå Atlanten som sötvatten istället för is.

I värsta
fall kan den dramatiska ökningen av sötvattenmängderna i norra Atlanten rubba den motor som styr det globala cirkulationssystem som finns i haven.
– I värsta fall kan de här arktiska tillströmningarna radikalt förändra densiteten i det marina ytvattnet i den nordligaste Atlanten, säger Laura de Steur till New Scientist.

Vid den senaste istiden, kallad yngre dryas, som drabbade Europa för 13 000 år sedan var det just tillströmning av stora mängder sötvatten som var orsaken – i varje fall enligt den dominerande förklaringen. Inflödet av sötvatten var den gången betydligt större än det sötvatten som samlats upp idag, men vissa klimatmodeller förutspår att cirkulationen i Atlanten kan komma att försvagas de kommande årtiondena.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev