Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan vi snart få importera ekoägg

Publicerad: 3 April 2014, 09:32

Efterfrågan på Kravmärkta ägg har ökat så snabbt att äggproducenterna har svårt att hinna med. Nu diskuterar man import av ekoägg.


Efterfrågan på Kravmärkta ägg har ökat så snabbt och kraftigt att branschen inte hinner med. Nu diskuterar man import av ekoägg.

– Vi diskuterar med våra kunder om att importera från ett annat nordiskt land för att möta efterfrågan, säger Bengt Göran Andersson vd på Kronägg som bland annat levererar Icas ekoägg till Dagens Nyheter.

Idag har Kronägg ett underskott på ekoägg på ungefär 20 procent och bristen kan hålla i sig eftersom det tar några månader att ställa om till Kravgodkänd produktion.

Men ifall man skulle importera ekoägg skulle det innebära lägre krav på djurhållningen för de äggproducerande hönorna. I Sverige är de flesta ekologiska kött- och mejerivaror även kravmärkta. Det innebär att de ut­över de ekologiska kraven även uppfyller hårdare krav på bland annat djurhållning.

– Djurskyddsfrågorna är väldigt viktiga i Sverige och Kravs regler är tuffare än EU:s på den punkten. Av den anledningen så har de flesta butikskedjorna höjt ribban och kräver Krav snarare än eko på produkter från djur. Om man släpper på den ambitionen för äggen, så är det klart att det är oroande. Det får ju konsekvenser för hönorna, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav till DN.

Men Bengt Göran Andersson på Kronägg säger att man måste lösa äggbristen på kort sikt.

– Att starta Kravproduktion tar lång tid, om det är viktigast för kunden att köpa ekologiska ägg får de kanske acceptera att hönan bor i ett annat land de kommande månaderna.

Försäljningen av ekoäggen har ökat stadigt. 2007 konsumerades knappt 7.000 ton ekoägg, förra året gick det åt 16 800 ton. Samtidigt minskar konsumtionen av ägg från burhöns. Förra året ökade försäljningen av Kravmärkta varor med 15 procent.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.