Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför kan vi vänta oss fler matupplopp

Publicerad: 7 Mars 2013, 13:18

Klimatförändringar, oljeberoende, växande skulder och ekonomiska klyftor gör att vi kommer att få se fler matupplopp, menar The Guardians skribent Nafeez Ahmed.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Det som triggade igång den arabiska våren på allvar var skenande livsmedelspriser. En månad före Egyptens och Tunisiens regimer föll rapporterade FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) rekordhöga priser på mejeriprodukter, kött, socker och spannmål, skriver författaren och journalisten Nafeez Ahmed i en debattartikel i The Guardian.

Även om matpriserna stabiliseras i år så kommer matprisindex att ligga på 210 – en nivå som vissa experter menar är en tröskel till sannolika oroligheter. FAO varnar dessutom för prisökningar senare i år på grund av små spannmålslager, som i sin tur beror på förra årets väderförhållanden.

Nafeez Ahmed menar att klimatförändringarna är avgörande för utvecklingen. Torka till följd av den globala uppvärmningen har redan lett till 10-20 procent sämre risskördar. Och förra året var det långvarig torka ibland annat USA, Ryssland och Afrika, samt en lättare monsun i Indien och översvämningar i Pakistan. Extrema väderförhållanden i flera av världens viktigaste områden för matproduktion, som sannolikt är kopplade till klimatförändringarna.

Globalt sett så har matkonsumtionen överstigit produktionen åtta av de senaste 13 åren. Runt 2050 kan världens skördar ha minskat 20 till 40 procent enbart på grund av klimatförändringarna. Höga oljepriser fortsätter dessutom att försvaga den globala ekonomin, och påverkar även den oljeberoende industriella livsmedelsproduktionen.

Nafeez Ahmed menar att klimatförändringarna i kombination med höga oljepriser och skuldtyngda ekonomier riskerar att utlösa den ”perfekta stormen” som kommer att garantera höga livsmedelspriser och så småningom utlösa stora oroligheter. Och skriver vidare att det bara är en tidsfråga innan denna dödliga cocktail drabbar Gulf-länderna.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.