Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kommer de ekologiska julskinkorna inte att räcka till

Publicerad: 19 november 2010, 09:21

Vill du ha en ekologisg skinka på julbordet i år? Då får du hålla dig framme. De ekologiska skinkorna kommer nämligen långt ifrån räcka till alla som vill ha.


Den internationella marknaden för ekologiska livsmedel gick på lågvarv under finanskrisen, men nu är försäljningen återigen på väg upp mot toppnivåer. Det rapporterar nyhetssajten Ekoweb som berättar om postiva rapporter både från USA och Europa. I Tyskland har ekohandeln ökat tvåsiffrigt.

Också i Sverige växer efterfrågan på ekologiskt. Tidningen ATL konstaterar att detta kommer att få konsekvenser på årets julbord. Enligt Scan kommer nämligen var tionde skinka företaget säljer i år att vara ekologisk. Efterfrågan är emellertid den dubbla.
– Förra året var sex procent av alla julskinkor som vi sålde ekologiska. Den verkliga efterfrågan tror vi är mellan 15 och 20 procent även om en undersökning som vi gjorde efter förra julen visade att 30-35 procent vill ha ekologisk skinka, säger Scans informationsdirektör Margareta Thorgren till ATL Lantbrukets affärstidning.

ATL berättar
att bara en procent, omkring 30 000, av Sveriges slakade grisar som är EU-ekologiska eller uppfödda enligt Kravs regler. Att det blir brist på ekologiskt griskött just till jul beror enligt Scan på en ojämn efterfrågan. Till jul räcker inte skinkorna, men resten av året är efterfrågan inte lika stor på ekologisk gris och en del av ekoköttet hamnar i det konventionella sortimentet vilket leder till att slakteriet får mindre pengara från kunderna.
– Bonden får alltid tillägg för EU-ekologiska grisar. Det är vi (slakterier) som förlorar för vi får inte mer betalt av våra kunder när det ekologiska grisköttet hamnar i det konventionella sortimentet, säger Margareta Thorgren till ATL.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.