måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kommer fler vargar att skjutas i vinter

Publicerad: 8 februari 2010, 09:56

Licensjakten på varg är över för i år. Men skyddsjakten av varg fortsätter. Nu har besluten om skyddsjakt delegerats till länsstyrelserna och Naturskyddsföreningen säger att hela 45 vargar kan komma att skjutas i vinter.

Ämnen i artikeln:

VargVargjaktPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Naturskyddsföreningen menar att den fortsatta skyddsjakten kan leda till att hela 45 vargar kan skjutas i vinter. Och det från en vargstam på som enligt riksdagen ska ligga på 210 individer. Naturskyddsföreningen räknar med de 28 vargar som redan skjutits under licensjakten plus 5 vargar som redan skjutits under skyddsjakt. Till detta lägger man den kvot på 12 vargar som är beslutat av Naturvårdsverket och som länsstyrelserna själva ska besluta om.
– Skyddsjakten behövs, den handlar om att förhindra skador av olika slag, till exempel på tamdjur, och besluten på jakten tas mot enskilda individer. Men effekten av det olyckliga beslutet om den okontrollerade licensjakten blir en alldeles för hård skattning av en skör rovdjursstam, säger Mikael Karlsson som är ordförande i Naturskyddsföreningen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev