söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kommer fritidsbåtarnas motorer att förbjudas

Publicerad: 30 maj 2012, 06:49

Transportstyrelsen vill få bort 200 000 gamla tvåtaktsmotorer.


Sveriges gamla tvåtaktsmotorer släpper ut mer olja och bensin än hela den svenska yrkestrafiken. Därför vill Tranportstyrelsen införa ett förbud mot dessa motorer:
‒ Jag kan inte se något annat. Samhället idag kan inte tillåta att man släpper ut så mycket olja i vattnet, säger Erik Eklund, chef för fartygstekniska enheten på Transportstyrelsen, till Ekot.

De miljöfarliga båtmotorerna tillverkades fram till för några år sedan och idag hänger en gammal tvåtaktsmotor på var tredje fritidsbåt i Sverige, totalt blir det 200 000 tvåtaktare. Men det finns miljövänligare alternativ såsom fyrtaktsmotorer, men bara genom att köra på så kallad alkylatbensin kan utsläppen från en tvåtaktare minska till en tiondel, rapporterar Ekot.
‒ Jag tror att det är väldigt många båtägare som inte förstår att de häller ut en tredjedel av sitt bränsle rakt ut. Det handlar mycket om medvetenhet eller förståelse för var man faktiskt gör, säger Erik Eklund till Ekot.

Ungefär fem procent av tvåtaktsinnehavarna använder alkylatbensin. Dels är bränslet dyrare, dels kan det vara svårt att få tag i. Ett alternativ till att förbjuda tvåtaktarna skulle vara att ställa krav på användning av alkylatbensin, skriver Ekot.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev