Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kommer människan att sorteras bort i det naturliga urvalet

Publicerad: 3 mars 2011, 10:11

Människan är den framgångsrikaste arten på planeten. Men resursslöseriet är inprogrammerat i våra gener och nobelpristagaren i medicin, Christian de Duve, förklarar varför vi kommer få betala dyrt för vår framgång


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är New Scientist som intervjuat nobelpristagaren Christian de Duve som berättar om sina teorier om att människan kan komma att utrotas genom lagen om det naturliga urvalet. Det är helt enkelt vår högeffektiva förmåga att använda och förbruka våra resurser som kommer att bli vår undergång.
– Kostnaden för våra framgångar är att vi gör slut på våra naturliga resurser – vilket leder till energikriser, klimatförändring, miljöförstöring och förstörelse av vår naturliga miljö, säger han.

Enligt
Chrisitan de Duve är överutnyttjandet av resurser inbyggt i våra gener. Något som kommande generationer kommer att få betala priset för. Enligt Christian de Duve kommer mänsklighetens natur att leda till förödande konsekvenser och eventuellt utrotning. Han konstaterar att det är lagen om det naturliga urvalet som arbetar mot människan.
– Det naturliga urvalet har ingen omtanke för framtiden. Det naturliga urvalet har resulterat i att egenskaper som gruppsjälviskhet har programmerats in i våra gener. De här egenskaperna var användbara för våra förfäder under de förhållanden de levde under, men har blivit skadliga för oss idag. Det som skulle hjälpa oss att bevara våra resurser är genetiska egenskaper offra i nuet för framtida generationers skull. Det naturliga urvalet arbetar inte så – det ser bara på vad som händer idag. Det bryr sig inte om dina barnbarn eller barnbarns barnbarn.

På frågan hur människan ska vinna över det naturliga urvalet har Christian de Duve flrea förslag som att människan måste försöka motarbeta några av våra grundläggande genetiska egenskaper och att vi bromsar befolkningstillväxten genom att föda färre barn.
– Det är enkel matematik. Om du vill att den här planeten ska fortsätta vara beboelig för alla som lever här, så måste vi begränsa antalet invånare, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev