Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kör norrmännen mer elbil än svenskarna

Publicerad: 4 september 2012, 11:42

Andelen nyregistrerade supermiljöbilar ökar markant – men elbilar och laddhybrider utgör ändå bara 2 promille av totalförsäljningen. Och enligt Bil Sweden kommer det dröja länge innan elbilen blir ett verkligt alternativ.


SR Ekot berättar idag att nyregistreringen av elbilar och laddhybrider har gått up markant i år jämfört med samma period förra året. Hittills i år är 414 såkallade supermiljöbilar av de totalt 181 774 personbilar som registrerats i år. Antalet supermiljöbilar har därmed nästan tredubblats jämfört med samma period förra året.

414 av 181 774 är emellertid en väldigt liten andel – knappt två promille. Och SR Ekot berättar att den europeiska branschorganisationen ACEA tror att elbilar bara kommer att utgöra 3 till 10 procent av alla nyregistrerade bilar i Europa år 2025 .

Ungeför samma utveckling ser den svenska branschorganisationen Bil Sweden. Först om tio till femton år kommer försäljningen av el- och hybridbilar att komma igång på allvar, hävdar man. Bil Swedens vd Bertil Moldén pekar istället på Norge, där elbilsanvändningen verkligen kommit igång med hjälp av olika stimulanser.
– Där har de 3 500 elbilar som rullar. De har inga skatter på bilen när den säljs, de får åka i kollektivtrafikfiler, man har gratis parkering inne i city och gratis el, säger han till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News