tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför kraschade O2:s börsintroduktion

Publicerad: 22 mars 2010, 11:16

Vindkraftbolag är perfekta för börsen, säger O2:s vd till Teknik360, samma dag som bolaget tvingades dra i nödbromsen.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknikVindkraft

Måndagen skulle bli den första handelsdagen för O2-aktien på börsen. Så blev det inte, introduktionen uteblir till följd av uteblivet intresse från investerarna. Av nätmäklaren Avanzas 300.000 kunder tecknade sig exempelvis bara tre personer för aktier.

Det innebär också att de planerade lånen på 2,4 miljarder kronor i Swedbank, SEB och DnB Nor inte tas. Det tidigare uttalade målet om att fördubbla vindkraften i Sverige och att genomföra de 2.000 MW bolaget har i projektportföljen ligger dock fast.

– Vi vill fortfarande utveckla och bygga de projekt vi har. Vi kommer att diskutera andra fomer med dem[bankerna, red.s anm.] hur vi gör det, säger Johan Ihrfelt.

Att introduktionen inte blir av innebär inte att dörren till börsen är stängd för gott.

– Vi har inte sagt att vi nödvändigtvis går till notering på nytt, men vi ska inte säga att det inte är så. En notering i sig är inte ett självändamål, man kan finansiera detta på andra sätt också, säger Johan Ihrfelt.

Vad är då förklaringen till det svala intresset?

– Vår bedömning är att det har blivit ett för stort informationsgap. Det är en stor utmaning att ta en ny bransch till börsen. Det är en ny bransch med en mängd nya dimensioner som man inte är van vid. Det finns en politisk risk, det är många investeringskalkyler och det är teknikfrågor, många av de här delarna har investerarna inte varit inne i tidigare. Jag tror att vi har missbedömt hur tidigt och tydligt man måste jobba med de här frågorna, säger Johan Ihrfelt.

Trots misslyckandet är Johan Ihrfelt övertygad om att vindkraftbolag passar bra på börsen. Avgörande är förutsägbarheten i tre huvudkomponenter: produktionen där bland annat vindmätningar ger fasta siffror, investeringskostnader där leverantörer som Vestas och Siemens har fasta pris- och tidsavtal samt intäkter som säkras av långa elprisavtal och elcertifikat.

– Du har produktionen, investeringskostnaderna och du har dina intäkter som till stora delar går att låsa för att få din avkastning, säger Johan Ihrfelt, och tillägger att det är den informationen man inte lyckats få ut till investerarna.

– Vi har misslyckats med att få ut det här budskapet. Det har skapat osäkerhet som lett till att vi inte nått hela vägen, säger Johan Ihrfelt.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev