Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför KU-anmäler Miljöpartiet jordbruksministern

Publicerad: 13 september 2010, 10:53

Igår meddelade Miljöpartiet att man KU-anmäler Eskil Erlandsson för ministerstyre.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Igår meddelade Miljöpartiet enligt SvD att man kommer att KU-anmäla jordbruksminister Eskil Erlandsson för ministerstyre. Orsaken till KU-anmälan är de fakta som Jesús Alcalá presenterat i en debattartikel om hur jordbruksministern och jordbruksverket medvetet arbetet för att tysta ned avslöjandet om vanvården på landets minkfarmar.

Det var den 9 augusti som skandalen om misskötta minkar på Sveriges minkfarmar avslöjades av organisationen Djurrättsalliansen. Enligt Jesús Alcalá har jordbruksverket och regeringen sedan dess till varje pris försökt tysta ned avslöjandet. Han hävdar också att jordbruksverket, på uppdrag av Erlandsson, tystat ner de lagbrott som jordbruksverket själva upptäckte då de kontrollerade 40 procent av Sveriges minkfarmar.
– Artikeln antyder att Jordbruksverket fått ett beställningsjobb från jordbruksministern. Detta är mycket allvarliga anklagelser som vi tycker att konstitutionsutskottet ska granska, säger riksdagsledamoten Helena Leander som är ansvarig i riksdagsgruppen för djurrättsfrågor till SvD.se.

Helena Leander menar vidare att det är ytterst allvarligt om jordbruksministern verkligen gått in och "av valtaktiska skäl uppmanat jordbruksverket att släta över minkskandalen". Till SvD  berättar  hon också att hon tänker lämna in en KU-anmälan så tidigt som möjligt på måndag morgon.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.