Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför lägger Vattenfall vågkraft i malpåse

Publicerad: 20 februari 2015, 07:36

Vattenfall tvingas temporärt skrota planerna på ett antal vågkraftverk utanför Shetlandsöarna.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 20 februari.

Det är Vattenfalls samarbetspartner Pelamis som har ekonomiska problem.

– Vattenfall kan inte bära utvecklingskostnaderna själva, tekniken är i dag långt ifrån konkurrenskraftig, säger Karl Bergman, forskningschef på Vattenfall, till Miljöaktuellt.

Från 2011 fram till i dag har Vattenfalls forsknings- och utvecklingsbudget för våg- och tidvattenkraft legat på ett 40-tal miljoner kronor.

Men känns det inte som ni bokstavligt talat slänger pengarna i sjön?
– Nej, jag tycker inte det. Som teknikbolag vill vi alltid följa utvecklingen. Just nu finns det ingen tillgänglig konkurrenskraftig teknik, men vi tror att den har potential i framtiden, så vi stänger naturligtvis inte dörren utan följer utvecklingen. För tillfället väljer vi att prioritera investeringar i och utveckling av vindkraft, säger Karl Bergman till Miljöaktuellt.

Det var Sveriges Radios redaktion för vetenskap och miljö som i morse först rapporterade om nyheten och enligt inslaget har vågkraftssatsningen inte levt upp till kraven. Flera vågkraftverk har prövats utanför Orkneyöarna i Skottland men tekniken är både komplicerad och kostsam. Eon har tidigare gjort som Vattenfall och dragit sig ur vågkraft-projektet.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.