Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför läggs biogasprojekt på Gotland ner

Publicerad: 26 augusti 2009, 07:42

Vikande konjunktur stoppar biogasprojekt på Gotland. Men på Gasföreningen ser man ingen minskad efterfrågan på biogas nationellt – tvärtom.


Ämnen i artikeln:

BiogasGotlandMotor

Tanken var att sockerbetor, majs och vallgrödor skulle bli råvaror till den planerade biogasganläggningen på Gotland som skulle tas i drift sommaren 2011 och ge 30 till 40 nya arbeten.

Nu får den vikande konjunkturen initiativtagarna, betodlarföreningen på Gotland, att lägga ner sitt biogasprojekt. Det minskade skatteunderlaget till kommunen och landstinget, de största potentiella kunderna, leder enligt betodlarna till minskade ambitioner att ställa om sin fordonspark till förnybara drivmedel.
– Eftersom skatteunderlaget minskat för dem har många också minskat ambitionerna med sina omställningsplaner, säger betodlarföreningens ordförande Svante Runfeldt till Helagotland.se.

Gasföreningen är man oförstående till uppgifterna om att efterfrågan på biogas skulle ha minskat.
– Vi ser inte alls någon minskad efterfrågan på biogas. Tvärtom ser vi hur efterfrågan hela tiden ökar, säger Helena Jansson som är biogasansvarig på Gasföreningen.

Ett
exempel på den ökade efterfrågan på biogas rapporterades det om senast igår på Sveriges Radio Örebro. I Örebro vill man nu ställa om biogasproduktionen och utvinna biogas från lantbrukarnas gödsel.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

BiogasGotlandMotor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.