Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför lämnar Lena Ek riksdagen

Publicerad: 2 juni 2015, 11:08

Lena Ek tvingades att välja mellan sin plats i riksdagen och jobbet som styrelseordförande i Södra. Hon valde det senare.
– Det är svårt att kombinera två sådana uppdrag, säger experten.


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

I mitten av maj utsågs tidigare miljöminister Lena Ek ( C ) till
ordförande i skogskoncernen Södra, ett bolag som omsätter över 17 miljarder kronor. I samband med det avgick hon från posten som vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet och i dagarna blev det känt att hon även lämnar över sin plats i riksdagen.

– I dag räcker tiden inte till att sköta både toppjobb i politiken och näringslivsuppdrag. Men om man går tillbaka i historien några årtionden så var det helt annorlunda. Centerledaren Gunnar Hedlund var både partiledare och chef för ett stort skogsbolag på 50-talet, säger Folke Johansson, professor emeritus i statskunskap vid Göteborgs universitet.

Nu för tiden är det enligt honom mer känsligt för intressekollisioner, politikerna är påpassade från alla håll och kanter och försöker inte att kombinera sådana här uppdrag på samma sätt som tidigare. I Lena Eks fall skulle det till exempel kunna bli svårt att navigera vid revideringen av skogsvårdslagen eller i arbetet med att plocka fram en ny klimatlag.

– Det kan ibland vara så att det blir konflikter. Om hon i rollen som politiker får i uppdrag att lagstifta om sådant som påverkar företaget hon styr. Då kanske hon väljer att inte delta i dessa beslut, men det är alltid lättare sagt än gjort, även om hon formellt skulle avstå från att delta i beslutet så kan hon ha utöva inflytande både före och efter beslutet, säger Folke Johansson.

Ministrarnas aktieinnehav brukas synas i sömmarna i samband med regeringsbildningen, för att veta om det finns risk för jäv och egenintresse att styra politiken, men är det egentligen någon skillnad med styrelseordföranden i större bolag, de förväntas ju att göra allt för att hjälpa aktieägarna?

– Rent principiellt ligger det nära att äga aktier och att i egenskap av styrelseordförande tillvarata aktieägarnas intresse, så konflikten finns där, säger Folke Johansson.

Kanske är det ett centerpartistiskt fenomen? Tidigare partiledaren Maud Olofsson sade ju i samband med sin avgång för några år sedan att det behövs flera ”bryggor” mellan politik och näringsliv, och tog själv plats i en handfull bolagsstyrelser.

– Nej, inte helt och hållet, även om Centerpartiet rent historiskt sett stått närmare näringen på grund av sin organisation och närheten till bonderörelsen och skogsägarrörelsen. Det har funnits sådana kopplingar.

– Men det finns en massa andra exempel från andra partier, inte minst från Socialdemokratin som utnyttjat sin politiska position. Kanske är det bara Vänsterpartiet som av ideologiska skäl stått utanför den här typen kopplingar och samrören.

Finns det någon arbetsbeskrivning eller något regelverk för vilka privata uppdrag en riksdagsman kan ta på sig eller inte?

– Det finns inget sådant regelverk, det är inte formellt detaljstyrt på det sättet, vare sig i grundlagen eller Riksdagsordningen. Det finns allmänna formuleringar om jäv och annat men reglerna är inte glasklara och svåra att tillämpa.

De förtroendevaldas uppdrag vid sidan om kan ge mycket värdefull information. Är journalister alltför misstänksamma och fäster för stor vikt vid sådana här dubbla lojaliteter?

– Generellt sett är det bra att media håller koll på det här men det går inte att göra in absurdum, vilket vi sett flera exempel på.

– Allt det här är en situation senare generationers politiker fått anpassa sig efter i allt högre grad. Media är mera uppmärksam på sådana här förhållanden idag jämfört med tidigare och är något som de folkvalda måste förhålla sig till, säger Folke Johansson.

Läs mer: De vill ta över efter Lena Ek

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.