fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför lämnar Svante Axelsson Naturskyddsföreningen

Publicerad: 17 maj 2016, 16:43

Generalsekreterare Svante Axelsson

Svenska Naturskyddsföreningens mångårige generalsekreterare, kanslichef och talesperson i klimatfrågor lämnar Svenska Naturskyddsföreningen.


– Det finns en paradox i klimatpolitiken. Det är dags att syna korten och se vad vi är rädda för. Är det hjärnspöken eller faktiska argument som gör att klimatförslagen på bordet inte genomförts – är de inte tillräckligt smart konstruerade?

Efter 16 år på posten vill Svante Axelsson ta reda på frågan varför det jobb han gjort inte fått ännu större resultat. Det vill säga, han ska ta reda på varför samhällsförändringen inte går fortare. Vad finns det för motiv att inte bejaka stora politiska reformer? Svaret ska han söka i en ny roll som gästforskare i aktionsforskning under professor Björn-Ola Linnér vid Linköpings universitet.

– Mitt jobb blir att vara hinderröjare, visa politikerna att om man gör så här så kommer man fortare fram.

Beslutet att lämna jobbet som generalsekreterare på Svenska Naturskyddsföreningen kommer inför föreningens stämma i juni då en ny styrelse ska väljas. Då startar också arbetet med att ta fram nya verksamhetsriktlinjer som ska gälla från 2018. Föreningen kommer att påbörja rekryteringen av en ny generalsekreterare före sommaren.

Hur känns det?

– Nu känns det ganska overkligt, jag tror inte jag förstår vilket beslut jag har tagit, men det känns också i grunden rätt. Jag känner mig fortfarande enormt sugen på bidra till en snabbare samhällsutveckling.

Under sin tid på Svenska Naturskyddsföreningen har Svante Axelsson sett miljörörelsen växa och breddas. Men samhällsutvecklingen är enligt honom inne i en negativ period.

– Jag tycker världen dansar jenka, det är ett steg fram och två steg tillbaka. Det gäller inte bara miljöfrågan utan det politiska ledarskapet. Ljuset i mörkret är att FN har levererat över förväntan, beslutat om utvecklingsmål och nått framgång i Paris. Men EU verkar handlingsförlamat, det fungerar snarast som en broms för länder som vill gå fortare fram.

Formellt sitter Svante Axelsson kvar på sin post till den 31 augusti.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev