Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför lanseras klimatkontrakt Malmö

Publicerad: 15 juni 2021, 09:34

Sveriges miljöbästa kommun lanserar nu klimatkontrakt Malmö för en accelererad klimatomställning. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Simon Chrisander (L), kommunalråd för miljö och stadsbyggnad vill ta vara på det driv som finns i hållbarhetsfrågan i staden.

Foto: Malmö stad

Malmö stad lanserar nu Klimatkontrakt Malmö. Syftet är att Malmö som geografisk plats ska nå klimatmålen enligt Parisavtalet.


År 2020 signerade Malmö stad och innovationsprogrammet Viable Cities de första klimatkontrakten i Europa. Nu tar Malmö nästa steg och lanserar Klimatkontrakt Malmö, för att samla lokal kunskap, idéer och initiativförmåga för en accelererad klimatomställning.

”Någon måste gå före. Med vårt redan erkända klimat- och miljöarbete har vi goda möjligheter att leda vägen för andra”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i en kommentar. 

Genom att signera Klimatkontrakt Malmö åtar sig företag, organisationer, akademi och invånare att bidra med egna formulerade klimatåtaganden för ett hållbart Malmö år 2030.

Genom avtalet lovar Malmö stad också att tillsammans med olika aktörer kratta vägen med lokala beslut och driva på den nationella politiken för att låta Malmö gå före. Det kan handla om att etablera testbäddar i Malmö, möjliggöra nya samarbeten eller att identifiera möjligheter till att söka extern finansiering.

Malmö utsågs tidigare i vår av Aktuell Hållbarhet till Sveriges miljöbästa kommun 2021. Med lanseringen av Klimatkontrakt Malmö meddelar styret i staden att den ska fortsätta vara en föregångare i det nationella och globala klimatarbetet.

”Malmös näringsliv och Malmöborna visar ett härligt driv i hållbarhetsfrågorna. Vi behöver därför göra allt vi kan för att hitta produktiva samarbeten där sådana ger effekt. Därför vill vi sträcka ut handen till Malmös företag och invånare för att skapa ett klimatkontrakt tillsammans”, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd för miljö och stadsbyggnad.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.