Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför letar svenska isbrytare efter olja i Arktis

Publicerad: 8 november 2010, 10:10

Mindre is i Arktis har lett till ökad fartygstrafik och intensifierad jakt på olja. Något som Sjöfartsverket, som äger ett antal isbrytare, tagit fast på.


Ämnen i artikeln:

Olja

Det är SR Vetenskapsradion som berättar att svenska isbrytare redan idag hyrs ut för att leta efter olja i Arktis. De svenska isbrytarna brukar ha ledigt på sommaren, men flaggskeppet i Sjöfartsverkets isbrytarflotta – Oden – har under flera år varit uthyrd för olika uppdrag i Arktis. Bland annat har Oden använts för att leta olja.

Efterfrågan på bra isgående fartyg ökar nu kraftigt i Arktis. Därför har Sjöfartsverket beslutat att utrusta isbrytarna Atle och Frej för uppdrag i Arktis. Att svenska isbrytare använts för att leta olja har kritiserats av svenska miljöorganisationer. Greenpeace tycker till exempel att det oansvarigt av den svenska regeringen att svenska företag hyrs ut till oljeindustrin. Istället tycker man att den svenska regeringen borde visa ledarskap och tänka långsiktigt med ett skydd av Arktis. Men på Sjöfartsveret tillbakavisar man kritiken.
– Skulle inte vi gjort mätningarna skulle någon annan ha gjort dem. Vår typ av fartyg är säkra och kan bedriva verksamhet där uppe. Vi tycker att vi gör en insats när vi ställer upp med säkra fartyg så att inte oljeindustrin ska tvingas nyttja fartyg som är mindre säkra, säger Sjöfartsverkets rederichef Tomas Årnell till Vetenskapsradion.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Olja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.