Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför lönar det sig med oetiska investeringar

Publicerad: 23 september 2010, 06:02

Debatten om oetiska fondinvesteringar har tagit fart igen. Nu har tidningen Affärsvärlden tittat på kursutvecklingen hos ett antal ”oetiska” företag och sett att deras aktier gått strålande de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

För ett par veckor sedan presenterad LO-tidningen en egen granskning som visade att AP-fonderna investerade i 26 företag med tveksam etisk inriktning. Det handlade om företag som tillverkar kärnvapen eller klusterbomber, orsakar miljöförstöring eller bryter mot mänskliga rättigheter.

Nu följer tidningen Affärsvärlden upp granskningen och räknar på hur de omoraliska investeringarna betalat sig. Eller som Affärsvärlden uttrycker det – "om dessa investeringar trots allt har fullgjort sin huvuduppgift – att trygga svenskarnas pensioner – eller om investeringarna har varit inte bara moraliskt utan också ekonomiskt förkastliga."

Efter att ha följt kursutvecklingen hos de svartlistade bolagen och jämfört med MCSI:s världsindex konstaterar Affärsvärlden att oetiska investeringar är en lysande affär.
– Oavsett om vi ser till utvecklingen under det senaste året, de senaste tre åren eller de senaste fem åren överträffar aktierna i de oetiska bolagen världsindex med marginal. Allra bäst har de oetiska aktierna gått under den längre perioden. På fem år har de ökat med i genomsnitt 70,4 procent, medan världsindex under samma period har sjunkit med 4,7 procent. Under det senaste året är ställningen 15,2 procent för den oetiska portföljen mot 3,6 procent för världsindex, skriver tidningen.

Affärsvärlden
skriver också om den amerikanska fondförvaltaren USA Mutual som har en särskild fond för oetiska investeringar och som förklarar framgångarna för de oetiska aktierna med att "dessa industrier tenderar att utvecklas oberoende av ekonomin som helhet. I själva verket kan de ha potential att prestera bättre när tiderna är osäkra, och många ser en investering i "syndiga industrier" som en solid strategi under lågkonjunktur".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AffärerCsr

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.