Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför löser inte planetär ingenjörskonst klimatproblemet

Publicerad: 7 Juni 2012, 10:37

Många hoppas att planetär ingenjörskonst, så kallad geoengineering, ska kunna lösa klimatkrisen. Nu hävdar forskare emellertid att storskaliga projekt snarast kan skada klimatet ytterligare.


Att härma vulkaner och släppa ut svaveldioxid i atmosfären eller bygga jättelika speglar i rymden för att reflektera ut solljuset är bara några av alla de vilda idéer som finns för att lösa klimatproblemet. Än så länge ligger de flesta projekt inom planetär ingenjörskonst emelllertid på en teoretisk nivå, och tur är kanske det?

Reuters skriver i veckan om en forskargrupp som menar att storskalig planetär ingenjörskonst som ska bekämpa klimatförändringar kan komma att drastiskt reducera nederbörden i Europa och Nordamerika. Det forskarna tittat på är projekt som går ut på att minska värmestrålningen från solen. I fyra datormodeller mätte man hur Jordens klimat skulle påverkas med en höjd koldioxidhalt i atmosfären – upp till fyra gånger högre än dagens – kombinerat med en minskad solstrålning. I alla modeller upptäckte man att den globala nederbörden totalt skulle minska med 5 procent. Slutsatsen forskarna gjorde var att planetär ingenjörskonst aldrig kan ersätta arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.