Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Därför måste du jobba hemifrån

Publicerad: 4 oktober 2011, 07:04

Ny rapport presenterar fördelarna med flexibelt arbete


Ämnen i artikeln:

Världsnaturfonden

Företaget Giritech, som utvecklar mjukvara för arbete på distans, har i samarbete med Världsnaturfonden WWF och One Planet PR tagit fram en ny rapport som man presenterade på ett seminarium i Stockholm i förra veckan. I rapporten, Flexibelt arbete – lösningar för ett hållbart arbetsliv i en föränderlig värld, beskrivs flera av de fördelar som följer av att man arbetar mer flexibelt, det vill säga att man i större utsträckning arbetar på en annan plats än den ordinarie arbetsplatsen och att man arbetar under flexibla arbetstider.

En av de största fördelarna är de miljövinster som kan göras. Av de svenska utsläppen av växthusgaser står inrikes transporter för runt en tredjedel, cirka 20 miljoner ton. Omkring 30 procent av detta är fritidsresor, 18 procent service och inköp medan 5 procent hamnar i kategorin övrigt. Hela 46 procent är alltså arbetsrelaterade resor, varav cirka 61 procent sker med bil.

Genom ett mer flexibelt arbetssätt skulle utsläppen från dessa arbetsresor kunna minska stort. I rapporten har författarna räknat på att om en person väljer att arbeta hemifrån en dag i veckan, istället för att ta bilen till arbetet, kan utsläppen minska med 380 kg per person och år. Som en ytterligare bonus skulle det bidra till att den ofta ohållbara trafiksituationen i många städer kunde förbättras.

Samma sak gäller i princip för den stora energianvändning som är relaterad till uppvärmning och belysning av lokaler. Med flexibelt arbete kan man minska ner på antalet arbetsplatser och därmed även på användningen av lokalytor. I rapporten nämns det framgångsrika exemplet med British Telecom. På detta gigantiska företag arbetar 71 procent av de anställda flexibelt varför man mellan 1993 och 2006 lyckades spara in nästan 950 miljoner dollar per år i minskade lokalkostnader.

Andra fördelar som
följer med flexibelt arbete är att det bland de anställda kan ge mer arbetsglädje och ökad produktivitet. Det ger också företag större möjlighet att behålla eller knyta till sig medarbetare som kanske på grund av familjesituation annars inte skulle ha möjlighet att jobba heltid.

Tekniken som behövs för att möjliggöra det flexibla arbetet, framför allt i form av olika IT-lösningar, finns redan i stor utsträckning menar Giritech och WWF. Det som behövs nu är ett förändrat tankesätt, inte minst bland våra folkvalda politiker. Klimatpolitiken bör tydligare ha som målsättning att mängden resor, i synnerhet arbetsresor, ska minskas. Men detta pratas det sällan om.

I rapporten framförs därför uppmaningen till riksdag och regering att genast tillsätta en utredning som "undersöker potentialen för flexibelt arbete i Sverige, effekter, hinder och identifiera åtgärder för att stimulera det flexibla arbetet”.

Nedan kan du se seminariet, där bland annat politikerna Jens Holm (V), Eliza Roszkowska Öberg (M), Roger Tiefensee (C) och Anders Ygeman (S) kommer med löften om vad just de ska göra för att underlätta för flexibelt arbete.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Världsnaturfonden

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.