Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför måste Sverige täppa till kryphålen

Publicerad: 16 December 2009, 08:43

Industriländerna lovar att sänka utsläppen av växthusgaser med cirka 13 till 19 procent. Men om alla föreslagna kryphål i det nya avtalet utnyttjas kommer utsläppen istället öka med 5 procent.


Naturskyddsföreningen varnar för alla undantag som diskuteras i det nya Köpenhamnsavtalet. Om företagen tillåts att utnyttja dessa kommer utsläppen att öka istället för att minska.

– Sveriges statsminister
Fredrik Reinfeldt har ett extra stort ansvar för detta eftersom Sverige i förhandlingarna fört fram flera av dessa kryphål, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson i ett pressmeddelande.

Här är de fyra farligaste ”kryphålen” som diskuteras på klimatmötet i Köpenhamn:

1 Att länder med överskott på utsläppsrätter i avtalet fram till 2012 tillåts att ta med dessa till nästa avtalsperiod. Det kommer att skapa ett överutbud som inte ger något incitament att minska  utsläppen. Mängden motsvarar 10-15 procent av i-ländernas totala löften för utsläppsminskningar.

2 Att skogrika länder som Sverige och Ryssland får tillgodoräkna sig skogens förmåga att binda koldioxid som en utsläppsminskning – det skulle motsvara cirka 9 procent av EU:s åtagande och 3-5 procent av hela i-världens.

3 Att flygtrafiken och den internationella sjötrafiken inte kommer med i avtalet överhuvudtaget – det motsvarar i dagsläget 6 procent av hela i-världens utsläppsminskningar.

4 Att i-länderna får tillgodoräkna sig dåliga klimatprojekt i utvecklingsländerna som inte ger något resultat eller som ändå skulle ha genomförts. Det ger i så fall en nettoökning av utsläppen på i storleksordningen 5 procent av i-världens hela åtagande.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.