Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Därför måste väglösa områden skyddas

Publicerad: 20 Oktober 2011, 07:11

I många länder i Europa kan man inte komma mer än en kilometer från närmsta väg. De få väglösa områden som finns kvar saknar dessutom lagligt skydd, visar en ny studie.


En kilometer – mer än så kan man inte komma från närmsta väg i många Europeiska länder. Trots att väglösa områden är viktiga för ekosystemen så är uppemot en fjärdedel av marken ekologiskt påverkad av vägar. Dessutom saknas det ofta formellt skydd för de väglösa områdena i Europa – till skillnad från USA där man gett väglösa områden lagligt skydd. Alla dessa slutsatser dras i en ny europeisk studie.
– Stora, sammanhängande områden är nödvändigt för fungerande ekosystem som levererar viktiga ekosystemtjänster till samhället, säger Mittuniversitetets Bengt-Gunnar Jonsson som varit med och skrivit studien.

Men väglösa områden är inte bara viktiga för ekosystemen utan också för att begränsa effekterna av klimatförändringar.
– Väglösa områden behövs för att hantera klimatförändringarnas effekter. Områdena begränsar extrema väderhändelser och skyddar mot brand, jordskred och översvämningar. De underlättar också för växter och djur att flytta till nya områden när klimatet förändras, säger Bengt-Gunnar Jonsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.